Prijava / Registracija

Ime:
Lozinka:
 
Ime i Nadimak mogu biti isti. Ime koristite kada se prijavljujete, a ime koje izaberete za Nadimak će pisati kad nešto komentarišete.
 Registracija novog korisnika
Ime: 
Lozinka: 
Lozinka(ponovite)
Nadimak: 
E-Mail: 
vijesti

U RiTe Stanari do sada uloženo 311 miliona evra (VIDEO)

Objavljeno: 8 Nov 2014 / Autor: BernarD / Pregleda: 1908

te_stanari_izgradnja.jpg


Radovi na izgradnji Termoelektrane u Stanarima odvijaju se planiranom dinamikom. Objekat Termoelektrane "Stanari", u čiju je izgradnju do sada uloženo više od 311 miliona evra, trebalo bi da naredne godine bude probno pušten u rad.

Na ovo gradilište dopremljeni su i najznačajniji dijelovi za budući rad Termoelektrane, i time je završen najsloženiji dio transporta vangabaritnih dijelova iz Kine.

Na izgradnji Termoelektrane u Stanarima u toku je montaža najznačajnijih vangabaritnih dijelova , koji će da učestvuju u proizvodnji i prenosu električne energije. Zbog vanstandardnih dimenzija transport ovih dijelova, od Kine do Stanara, trajao je dva i po mjeseca. Za prevoz opreme angažovani su specijalni brodovi, kamioni i željeznički vagoni.

- jedan od te opreme je stator generatora težine 203 tone, snage oko 300 megavata koji predstavlja centralni dio sistema za proizvodnju električne energije u elektrani, istakao je Slobodan Samardžić, vodeći elektro-inženjer EFT Grupe RiTE Stanari.

Najteži dio opreme koji je dopremljen na Termoelektranu je blok transformator, snage 370 megavolt-ampera.Težak je 240 tona i predstavlja sponu Termoelektrane i elektro-energetskog prenosnog sistema Republike Srpske i BiH.

- Po planovima predviđeno je da se godišnje proizvede električne nergije oko dvije milijarde kilovat sati .Sva ta električna energije će se proizvesti u generatoru i preko blok transformatora prenijeti u elektro-energetski sistem, rekao je Samardžić.

Najveći dio posla je odrađen. Preostali su sitni radovi oko sistema dopreme uglja, što će biti riješeno do kraja godine, kada se očekuje i hidrotest kotla.

- Ta proba znači da je montaža kotla upoptunosti završena proba znači da je dobro urađeno. Znači, to je test da li su radovi izvedeni kvalitetno, kazao je Savo Mirković, tehnički direktor u EFT Grupi RiTe Stanari.

Tokom naredne godine radiće se na montaži opreme te izvođenje testova i proba.Autor: Bojana Lugonjić

Izvor: srpskacafe.com


Objavi na FB


Komentari: (0)Samo registrovani korisnici mogu slati komentare.


smile laughing tongue wink wassat sad angry crying