Prijava / Registracija

Ime:
Lozinka:
 
Ime i Nadimak mogu biti isti. Ime koristite kada se prijavljujete, a ime koje izaberete za Nadimak će pisati kad nešto komentarišete.
 Registracija novog korisnika
Ime: 
Lozinka: 
Lozinka(ponovite)
Nadimak: 
E-Mail: 
vijesti

Mašinovođe ŽRS na putu prema Banjaluci

Objavljeno: 23 Nov 2011 / Autor: dragec / Pregleda: 1201

zrs1.jpg Mašinovođe "Željeznica Republike Srpske" krenuli su jutros iz Doboja prema Banjaluci gde će danas mirnim protestom izraziti nezadovoljstvo njihovim materijalnim položajem.

Kako javlja dopisnik Srne, osam autobusa krenulo je jutros nešto pre 9 časova iz Doboja.
Iz Centra javne bezbednosti Banjaluka potvrđeno je da je protest najavljen, a mašinovođe bi oko 11 časova trebalo da se okupe u parku "Mladen Stojanović".

Prema najavama Pregovaračke grupe mašinovođa ŽRS, na protestima bi trebalo da im se pridruže i penzionisane kolege, članovi Konfederacije sindikata RS, određeni broj radnika ŽRS, kao i drugih firmi koji žele da pokažu solidarnost.

Mašinovođe ističu da su protest u Banjaluci zakazali uoči sutrašnje sednice Vlade RS na kojoj bi trebalo da bude razmatrano stanje u ŽRS.

Mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj ceni od 2,4 KM. Uprava ovu obustavu rada smatra nelegalnom.

Štrajk mašinovođa naneo je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ranije je rekao da direktna dnevna šteta prelazi 50.000 maraka samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procene su da je kompaniju ovaj štrajk koštao više od dva miliona KM. Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u prvih devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.


izvor: press online

Objavi na FB


Komentari: (0)Samo registrovani korisnici mogu slati komentare.


smile laughing tongue wink wassat sad angry crying